Úvěr pro podnikání

Máte jasnou představu a dobrý podnikatelský záměr, ale musíte vyřešit jeho financování? Ozvěte se nám a společně to zvládneme!  Ve formuláři vyplňte jméno, e-mail, nebo pro urychlení přidejte telefon a zaškrtněte: „Úvěr,“ o zbytek se postaráme.

Úvěr pro podnikání pomáhá získat prostředky podnikateli – fyzické nebo právnické osobě, které slouží k rozvoji a provozování jeho podnikatelské činnosti. Je celá řada úvěrů pro podnikatele, které se od sebe liší objemem financí, účelem, délkou splácení.

Stejně jako u každého jiného úvěru je vždy snazší získat úvěr pro fungující firmu s historií, slušnými obraty a majetkem než pro začínajícího podnikatele bez historie, obratu a majetku – není pravděpodobné, že by úvěr získal, protože je pro banku nečitelný a velmi rizikový. Dalším důležitým faktorem může být stav ekonomiky a společnosti, v případě uzavírání podniků (např. restaurace v době pandemie) je šance na úvěr pro některé podnikatele mizivá. V některých případech může podnikatel úvěr získat, ale je nucen ručit majetkem firmy nebo dokonce svým osobním majetkem. Opatrnost při rozhodování o čerpání úvěru tak musí být dvojnásobná.

U firmy, kde se tržby opakují v určitých vlnách, je možné využívat pro srovnání jednotlivých špiček a propadů obratů standardní provozní úvěr, který většinou funguje jako klasický kontokorent – revolvingový úvěr, v době propadu se čerpá úvěr na standardní běh společnosti, který se následně v době špičky splatí. Alternativou úvěru je práce s vlastními prostředky, které si firma našetří do rezervy v době vyššího výkonu a následně je čerpá v době nízkého výkonu.

Rostoucí firma si obvykle vezme úvěr pro rozšíření podnikání – až již pro akvizici jiné společnosti, výstavbu nového provozu, vybavení provozovny, nákup nového vybavení, vždy musí mít zcela jasně definovaný a propočítaný finančně-podnikatelský záměr, protože se jedná o velký závazek, ten při neúspěchu může firmu značně zpomalit či zastavit, v nejhorším i stáhnout do bankrotu. Zcela ideálně má firma vlastní finanční prostředky v rezervě, případně zainvestované v likvidnější podobě, a potřebné prostředky na rozvoj získá úvěrem. V takovém případě využije pákového efektu „peněz cizích lidí“. Pochopitelně toto funguje při rozumných úrokových sazbách, které úvěr nijak dramaticky neprodražují.

V podnikání stejně jako v běžném životě je nutné každý úvěr dobře spočítat a promyslet jeho využití, přínosy, ale i důsledky. Pokud máme vše uspokojivě vyřešené, můžeme si úvěr vzít.